Stosowanie zmiękczacza wody

Polacy mają duży problem z twardą wodą. Nadaje ona gorzkawy posmak potrawom i napojom, a przede wszystkim niepostrzeżenie niszczy nasze urządzenia elektryczne na czele z pralką i zmywarką. Do tego woda niszczy równie ważny kocioł i podgrzewacz wody, a my nawet nie zdajemy sobie często z tego sprawy. Średnia twardość wody w naszym kraju wynosi 18° dH, czyli Grad deutscher Härte. W najgorszej sytuacji są mieszkańcy województwa świętokrzyskiego, w którym to jest najtwardsza woda.

Niemały problem

Twarda woda to oczywiście nadmiernie rozpuszczone sole wapnia i magnezu oraz metale wielowartościowe. Jest to niepożądane zjawisko zarówno w naszych domach, jak i miejscach, gdzie dochodzi do procesów produkcyjnych. Aby więc zniwelować wszelkie negatywne skutki, należy przystąpić do zmiękczenia wody, aby nadawała się do użytku. Tutaj dowiecie się natomiast, w jaki sposób zmiękczyć wodę i czy przydatna jest całkowicie miękka woda.

Problemy z twardą wodą

I

Twarda woda przyczynia się do zwiększonego zużycia środków chemicznych oraz kosmetyków (żele pod prysznic, proszki, płyny do mycia naczyń, szampony),co niekorzystnie wpływa na środowisko naturalne

II

Woda ta również psuje smak przygotowywanych posiłków, przez co potrawy i napoje mogą przybierać delikatnie gorzkawy posmak

III

Dowiedziono, że twardość wpływa również na wydajność podgrzewaczy do wody, przez co zmniejsza ją nawet o 20%

IV

Najpowszechniejszym problemem są awarie sprzętów AGD (typu pralki, zmywarki),spowodowane nadmiernym kamieniem osadzającym się w głównych częściach

V

Sama czynność prania również obciążona jest negatywnym wpływem twardej wody. Otóż tkaniny wyprane w tej wodzie są twarde, szorstkie, a przede wszystkim szybciej tracą swój kolor

VI

Cierpi również nasz organizm, a przede wszystkim skóra i włosy, które stają się szorstkie, wysuszone. Naskórek często się więc łuszczy, a włosy tracą swój blask i są po prostu matowe

VII

Twarda woda to również niedomyte naczynia bez połysku

VIII

Armatura z osadami z kamienia to jedna z gorszych rzeczy do czyszczenia przy weekendowym sprzątaniu

IX

Rośliny domowe, jak i te ogrodowe również odczują negatywny wpływ wody na ich okres wegetacji

Czas zmiękczyć wodę

Rozpuszczenie soli magnezu, wapnia i wielowartościowych metali to krótko mówiąc, po prostu zmiękczanie wody, które można wykonać na wiele sposobów. Najbardziej pożądanym stopniem twardości wody jest przedział w granicach 50 – 60 mg CaCO3. Można jednak pokusić się o zmniejszenie tego przedziału i całkowite wyeliminowanie tych soli z wody. Dlatego też można mówić o całkowitym zmiękczaniu wody oraz o częściowym. Wszystko zależy od tego, czy nie odczuwamy żadnego dyskomfortu przy użytkowaniu całkowicie miękkiej wody, ponieważ z punktu widzenia zdrowotnego, nie ma żadnych przeciwwskazań w używaniu miękkiej wody.

Wyróżniamy kilka sposobów na zmiękczenie wody, a wśród nich:

  1. Destylację – metoda używana dość rzadko, szczególnie w przemyśle z racji wysokich kosztów, jakie trzeba ponieść. Sposób ten powoduje całkowite odmineralizowanie wody.

  2. Metoda termiczna – polega ona na ogrzewaniu wody do temperatury co najmniej 37 stopni Celsjusza. Następuje wtedy termiczny rozkład kwaśnych węglanów magnezu oraz wapnia. Minusem tej metody jest fakt, iż usuwa ona jedynie twardość węglanową, więc wykorzystywana jest jedynie jako poprzedzenie innych, bardziej kompleksowych metod.

  3. Metody chemiczne – czyli metody, które mają na celu wiązanie w związki kompleksowe jonów wapnia i magnezu bądź wytrącenie nierozpuszczalnych osadów. Wśród metod chemicznych wyróżniamy:

        1. Metodę sodowo – wapienną – czyli metodę, którą przeprowadza się w temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Gaszone wapno ma na wytrącić węglany wapnia, czyli prościej mówiąc, obniżyć twardość węglanową. Natomiast soda pozwala na wytrącenie się soli, które doprowadzają do twardości niewęglanowej

        2. Metodę fosforanową – w której wykorzystuje się fosforan trójsodowy. To właśnie przez niego dochodzi do reakcji z jonami magnezu i wapnia. Metoda ta skutkuje wyłącznie niewielką twardością szczątkową.

  4. Metody fizykochemiczne- czyli metody, które doprowadzają do wymiany jonów z jonami znajdującymi się w roztworze dzięki jonitom, bądź wymieniaczom jonowym, czyli ciałom stałym nieorganicznym lub organicznym nierozpuszczalnym w wodzie.

Miękka woda

Odpowiadając na pytanie, czy całkowicie miękka woda jest o wiele lepsza od twardej wody odpowiadamy – NIE! Otóż miękka woda jest prawie tak samo problematyczna, jak woda twarda. Dotyczy to detergentów i kosmetyków, sprzętów AGD, smaku oraz instalacji. Otóż zacznijmy od smaku – twarda woda miała delikatnie gorzkawy smak, przez co psuła posiłki, natomiast całkowicie miękka woda również nie jest najlepsza w smaku, przez co możemy mieć lekki dyskomfort podczas jej picia. Jeśli natomiast chodzi o instalację (wyłącznie miedziane) i sprzęty AGD, to możemy mieć do czynienia z korozją, ponieważ miękka woda wchodzi w reakcję z metalami, doprowadzając do korozji. Miękka woda to również problematyczna sprawa w połączeniu z detergentami i kosmetykami. Twarda nie pozwalała się pienić i bardzo mocno ograniczała wydajność środków czystości, natomiast miękka stwarza całkiem inny problem – chemia może okazać się trudna do zmycia, przez co spędzimy dłuższy czas na sprzątaniu.